ETSEN IN OPDRACHT

Een paar voorbeelden uit de serie Markante Monumenten

Landgoed Huis te Mirls

Het is begin januari 2021 wanneer de bewoners van landgoed Huis te Mirls (historische naam voor Mirns) Reinder Homan vragen om een prent te maken van hun huis. Wetend dat deze sinds 2002 bezig is aan een reeks etsen van landhuizen in Nederland. Allen in opdracht.

Wetend hoe prachtig het Huis te Mirls langs de kustlijn van het Mirnser Klif ligt, besloot Reinder deze opdracht anders aan te pakken. Met een van een camera voorziene drone liet hij vanaf grote hoogte opnames maken. Om met de zo verkregen beelden in vogelvluchtperspectief aan de slag te gaan.

Ook benieuwd naar de voortgang van dit project? Schrijf u in voor de nieuwsbrief op homan.hupkens@hetnet.nl ovv 'Nieuwsbrief'.

Reinder Homan-Fraeylemaborg

Fraeylemaborg - Slochteren (2e staat)
Ets/aquatint / 2002 / 16 X 53,5 cm
Opdrachtgever: Cor Begeman

Reinder Homan-Landgoed Ampsen

Landgoed Ampsen - Lochem
Ets-aquatint / 2020 / 34 X 38 cm

Bij deze opdracht kwam de grote verrassing aan de achterkant van het huis. De hele voorstelling volledig glad weerspiegeld in het rimpelloze water van de gracht, waar de karpers doen denken aan Japanse houtsneden en ook aan Escher.
Op de achtergrond heel bescheiden, maar toch bepalend de contouren van het huis.

Reinder Homan-Landgoed Beekzicht

Landgoed Beekzicht - Voorst
Ets-aquatint / 2019 / 20 X 59,5 cm

Een bijzondere opdracht van de Bosch van Rosenthal Stichting: het maken van een prent van een landgoed zonder huis. Toen tijdens de tweede wereldoorlog de bezetter het huis Beekzicht namelijk dreigden te confisqueren, liet de eigenaar, Bosch van Rosenthal, het huis steen voor steen afbreken om dit te voorkomen. De open plek langs de Voorsterbeek herinnert tot op de huidige dag aan die gedenkwaardige daad.

Reinder Homan-Landgoed Schouwenburg

Landgoed Schouwenburg - ’t Harde
Ets-aquatint / 2e staat / 2017 / 16 X 53,5 cm

Landgoed op de rand van de Veluwe.
Na een kommervol bestaan onder andere als jeugdherberg nu weer in volle glorie hersteld door de inspanningen van de familie Annevels-van Wesel.

Reinder Homan - Grebbeberg

De Rijn gezien vanaf de Grebbeberg

In 1998 was het 350 jaar geleden dat de Vrede van Munster een einde maakte aan de tachtig jarige oorlog. De Eerste Kamer wilde dit jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan en vroeg een aantal grafici, waaronder Reinder, om een ets te maken met als thema: ‘De betekenis van Nederland voor Europa’.

Reinder bedacht dat Nederland d.m.v. de Rijn de poort tot Europa vormde, dus moest het een gezicht op de Rijn worden. Daartoe beklom hij de Grebbeberg om zo een hoge uitkijkpost te hebben. Terwijl hij daar rustig zat te tekenen, realiseerde hij zich plotseling dat ze hier àllemaal hebben zitten tekenen, alle illustere 17e eeuwse voorgangers als: Jacob van Ruysdael, Rembrandt, Anthonie van Waterloo, Albert Cuyp, Jan van Goyen, Simon de Vlieger, Johannes Ruyscher, Herman Saftleven, Jan van Almeloveen en noem ze maar op! En velen na hen. Simpelweg omdat dit, in dit laagland, een van de weinige hoge punten was met uitzicht op het Hollandse rivierenland.
Hoe ontroerend daar beneden de rivier, die we al zo’n drie -, vierhonderd jaar tekenen. Altijd dezelfde en toch altijd anders.

Jaren later (2012) ontstond een 2e staat van dezelfde plaat, waarbij de maan het water verlicht.

Reinder Homan-Het Witte Huis

Het Witte Huis
Lijnets / 1981 / 26,5 x 34 cm

In dit witte huis verscholen tussen de bomen ergens in zijn ‘Heitelân’, zocht Jelle Zijlstra zijn rust. Prent in opdracht van de Nederlandse Bank ter gelegenheid van zijn pensionering bij de bank.

Create your own site with Mobirise